Kızamık Belirtileri Nelerdir?
27 Haziran 2024

Kızamık Belirtileri Nelerdir?

Kızamık Belirtileri

Kızamık virüsünün vücuda girmesinden sonra belirtiler genellikle 10. günden itibaren ortaya çıkar. Kızamık, virüs kaynaklı akut ve döküntülü bir enfeksiyon hastalığıdır. Hastalık, kişiden kişiye hava damlacıkları yoluyla bulaşır ve 10-14 gün süren bir kuluçka dönemi vardır. Şikayetlerin başlamasından önceki iki gün ve döküntülerin başlamasından sonraki dört gün, bulaşıcılığın en yoğun olduğu dönemdir. Kızamık geçiren bireyler, ömür boyu sürecek bağışıklık kazanırlar.


1 ve 3. Günler Arasında Görülen Belirtiler:

Hastalarda görülen hafif ya da yüksek ateş, burun akıntısı, gözlerde kızarıklık ve kuru öksürük nöbetleri son derece rahatsız edicidir. Üst azı dişlerin yan taraflarındaki diş etlerinde ve yanakların içinde oluşan beyaz benekler, hastalığın teşhisinde yardımcı olan Koplik lekeleridir.

4 ve 8. Günler Arasında Görülen Belirtiler:

Hastalarda 39-40 dereceye kadar yükselen ateş görülür. Bu esnada hastada titreme şikayetleri baş gösterir. Hasta kendini yorgun hisseder ve soğuk algınlığı şikayetlerinden yakınır. Vücutta meydana gelen döküntüler kulak arkasından yüze doğru yayılır, ardından gövdeye ve kol ile bacaklara kadar iner. Döküntüler önce kızarır, ardından büyüyerek sayılarında artış gözlenir. En şiddetli döneminde kabarıklıklar halinde olur. Döküntülerle birlikte hastalığın bulaşıcılığı azalmaya başlar. Vücut artık mikrop üretmez. Daha sonra döküntüler aynı sırayla solmaya başlar ve yerini geçici olarak renk değişikliğine bırakır. Gözlerde konjunktiva iltihabı (konjunktivit) görülebilir ve gözlerin ışığa karşı hassaslaştığı gözlemlenir. Döküntülerin solmasından sonra ateş normale döner ve hasta eski enerjik haline kavuşur. Soğuk algınlığı şikayetleri de etkisini yitirir.

Kızamığın Diğer Belirtileri:

  • Yorgunluk ve halsizlik
  • Kas ve eklem ağrıları
  • İshal ve karın ağrısı
  • İştah kaybı

Kızamık Komplikasyonları:

Kızamık, özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan bireylerde ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Bu komplikasyonlar arasında zatürre, orta kulak iltihabı, ensefalit (beyin iltihabı) ve ishal yer alır. Hamile kadınlarda kızamık enfeksiyonu, düşük veya erken doğuma neden olabilir. Kızamık aşısı, bu komplikasyonların önlenmesinde etkili bir yöntemdir ve dünya genelinde yaygın olarak kullanılmaktadır.

Kızamık Aşısı ve Korunma:

Kızamık aşısı, genellikle çocukluk döneminde yapılan ve yüksek etkinliğe sahip bir aşıdır. Kızamık, kabakulak ve kızamıkçık (MMR) aşısı olarak bilinen bu aşı, üç hastalığa karşı koruma sağlar. Aşı programına uygun olarak yapılan kızamık aşısı, kızamık enfeksiyonunun yayılmasını ve komplikasyonları önlemede önemli bir rol oynar. Ayrıca, hasta bireylerle temas eden kişilerin izolasyonu ve hijyen önlemlerinin alınması da hastalığın yayılmasını engeller.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kızamık Belirtileri Nelerdir?

Kızamık Belirtileri Nelerdir?

İlginizi Çekebilir

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kızamık Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Kızamık Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Kızamık Tedavisi Kızamık Nasıl Tedavi Edilir

Kızamık Tedavisi Kızamık Nasıl Tedavi Edilir

Kızamık Şekeri Nedir ve Nasıl Yapılır?

Kızamık Şekeri Nedir ve Nasıl Yapılır?

Bebeklerde Kızamık Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Kızamık Belirtileri ve Tedavisi

Kızamıktan Korunma Yolları

Kızamıktan Korunma Yolları