Kızamık Belirtileri ve Tedavisi
08 Temmuz 2024

Kızamık Belirtileri ve Tedavisi

Kızamık Nedir?

Kızamık, solunum yolu ve hasta ile yakın temas yoluyla bulaşabilen, oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Özellikle kış aylarının son dönemleri ve ilkbahar mevsiminde daha sık görülmektedir. 3-10 yaş aralığındaki çocuklarda daha yaygındır. Ancak yetişkinlerde de görülebilir ve çocuklara nazaran daha ağır seyredebilir.

Kızamık Belirtileri Nelerdir?

Kızamık, hastalığa yol açan mikrobun vücuda bulaşmasından 1-2 hafta sonra belirtiler göstermeye başlar. En önemli ve öncelikli belirtiler şunlardır:
  • Yüksek ateş
  • Gözlerde kızarıklık
  • Baş ağrısı
  • Burun akıntısı
  • Işığa karşı hassasiyet
  • Nezle
Bu tür belirtiler oluştuktan 1-3 gün sonra ağızda ufak lekeler ortaya çıkmaya başlar. Daha sonraki günlerde ağız içindeki lekeler yüz, boyun, göğüs, kollar ve bacaklara hatta bütün vücuda yayılmaya başlar. Bu durum ortalama 1 hafta kadar sürer. Ardından belirti ve oluşan lekeler oluşum sırasına göre ortadan kaybolur.

Kızamık Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kızamık son derece bulaşıcı bir hastalık olduğundan dolayı hasta diğer kişilerden mümkün olduğunca uzak tutulmalıdır. Bu sayede hastalığın yayılmasını engelleyecek tedbirler alınmış olur. Kızamık genellikle kreş, okul gibi kalabalık ortamlarda daha çabuk yayılma gösterir.

Kızamığın yayılmasını önlemenin yanı sıra, kızamık hastasının beslenmesine ve temizliğine son derece dikkat edilmelidir. Hastanın kaldığı oda güneşli ve hijyenik koşullara uygun olmalıdır. Ayrıca sık sık havalandırılmalıdır. Hastanın vücut hijyeni de dikkatle yapılmalıdır. Bu durumlara dikkat edilmediği takdirde hastalık daha fazla ilerleyerek zatürre gibi ciddi hastalıkların oluşumunu tetikleyebilir.

Kızamık hastalığı, kızamık aşısının yaygınlaşması sayesinde eskiye nazaran daha az görülür hale gelmiştir. Kızamık aşısı, kızamığa maruz kalmamak için en önemli ve etkili yöntemlerden biridir. Günümüzde, kızamık aşısı 2-3 doz olarak uygulanmaktadır. Bebeklerde uygulanan ilk kızamık aşısı 1 yaşında yapılır. İkinci dozu ise 4-6 yaş aralığında uygulanır. Bazı durumlarda ise 12 yaşında üçüncü doz kızamık aşısı uygulanabilmektedir. Daha önce kızamık geçiren kişiler ve kızamık aşısı uygulanan kişiler, kızamığa karşı bağışıklık kazanarak tekrar kızamığa maruz kalmazlar.

Kızamıktan Korunma Yolları

Kızamıktan korunmanın en etkili yolu aşılamadır. Kızamık aşısı, bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalığa karşı koruma sağlar. Ayrıca, hastalığın salgınlar halinde yayılmasını önlemek için toplu yaşam alanlarında hijyen kurallarına dikkat edilmelidir. Şüpheli durumlarda sağlık kuruluşlarına başvurulmalı ve hastalık belirtileri gösteren kişilerle yakın temastan kaçınılmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kızamık Belirtileri Nelerdir?

Kızamık Belirtileri Nelerdir?

İlginizi Çekebilir

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kızamık Aşısı Ne Zaman Yapılır?

Kızamık Aşısı Ne Zaman Yapılır?

Kızamık Belirtileri ve Tedavisi

Kızamık Belirtileri ve Tedavisi

Kızamık Döküntüsü Belirtileri ve Tedavisi

Kızamık Döküntüsü Belirtileri ve Tedavisi

Kızamık Nasıl Geçer

Kızamık Nasıl Geçer

Kızamık Aşısının Özellikleri

Kızamık Aşısının Özellikleri