Kızamık Nasıl Bulaşır
12 Temmuz 2024

Kızamık Nasıl Bulaşır

Kızamık Nasıl Bulaşır?

Kızamık hastalığı, özellikle ilkbahar ve kış aylarının son dönemlerinde sıkça görülen ve oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Kızamığa yol açan virüs, hastanın ağız ve burun boşluğuna yerleşir ve 7-10 gün içinde hastalığın belirtileri ortaya çıkar. Bu süre, döküntülerin başlamasından önceki ve sonraki aşamaları içerir.

Bulaşma Yolları

Kızamık, konuşma, hapşırma, öksürme ve tükürük yoluyla kolayca bulaşabilir. Kızamığa neden olan virüs, havada yaklaşık olarak 2 saat canlı kalabilir. Bu nedenle, daha önce kızamık geçirmemiş yetişkinler ve çocuklar için kızamık mikrobunun bulaşma olasılığı oldukça yüksektir. En yüksek risk grubunda gebeler ve bebekler yer alır. Gebe ve bebeklerde kızamık daha tehlikeli olup, ölümle sonuçlanabilir. Kızamık hastalığı daha çok çocuklarda görülse de, yetişkinlerde de ortaya çıkma olasılığı vardır.

Virüsün Vücuda Girişi ve Yayılımı

Kızamık virüsüne maruz kalmak, kişinin bağışıklık sistemi bu hastalığa karşı bağışıklık kazanmamışsa, kızamığa yol açabilir. Virüs, ağız ve burun boşluğuna yerleştikten sonra çoğalarak tüm vücudu etkisi altına alır. Virüs kana karıştıktan yaklaşık 10 gün sonra, hastalığın belirtileri ortaya çıkmaya başlar. Belirtilerin oluşma süresi 15 gün kadar sürebilir. Belirtiler ortaya çıktıktan sonra hastalığın bulaşma riski azalır. Döküntü ile birlikte, virüsün üremesi de yavaşlar.

Kızamık Belirtileri

Kızamık hastalığında, döküntüler oluşmadan önce ateş ve titreme meydana gelir. Daha sonra ağız içinde minik beyaz renkli kabarcıklar oluşur. İnatçı bir öksürük hakim olur. Hastanın gözleri kızarır ve ışığa karşı oldukça hassaslaşır.

1. **Döküntü Dönemi:**
  • Döküntülerin rengi kırmızı olur ve her geçen gün büyür.
  • İlk olarak boyun ve yüzde oluşan döküntüler daha sonra tüm vücuda yayılır.
  • Hasta kendini çok yorgun ve halsiz hisseder.
  • Soğuk algınlığı belirtileri ve bademcik şişmesi görülebilir.

Kızamık Aşısı ve Önleme

Kızamık, aşı ile önlenebilen bir hastalıktır. Kızamık aşısı, genellikle çocukluk döneminde yapılır ve bağışıklık kazandırır. Aşılama, kızamık virüsünün yayılmasını engelleyen en etkili yöntemdir. Bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler, özellikle bebekler ve bağışıklık sistemi baskılanmış olan hastalar için aşı, hayati önem taşır.

Sonuç

Kızamık, yüksek bulaşıcılığı olan ciddi bir hastalıktır. Virüs, havada uzun süre canlı kalabilir ve kolayca yayılabilir. Bu nedenle, aşı yaptırmak ve hastalığın belirtilerini erken dönemde tanımak, hastalığın yayılmasını önlemek için kritik öneme sahiptir. Kızamık geçirmemiş kişiler, özellikle de risk grubundaki gebeler ve bebekler, kızamık virüsüne karşı ekstra önlemler almalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Zeyni

12 Temmuz 2024 Cuma

Kızamık hastalığının belirtileri neden 7-10 gün sonra ortaya çıkıyor? Bu sürede virüs vücutta ne yapıyor?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Zeyni,

Kızamık virüsünün belirtilerinin ortaya çıkması için gerekli olan 7-10 günlük süre, virüsün vücuttaki inkübasyon dönemini temsil eder. Bu dönemde virüs, vücudun bağışıklık sisteminden kaçınarak çoğalır ve yayılır. Virüs ilk olarak solunum yollarında yerleşir ve burada çoğalmaya başlar. Ardından kan yoluyla tüm vücuda yayılır. Bu süreç boyunca bağışıklık sistemi virüsle savaşmaya başlar, ancak belirtiler genellikle virüsün yayıldığı ve bağışıklık sisteminin tepkisi arttığı zaman kendini gösterir. Bu nedenle kızamık belirtileri genellikle 7-10 gün sonra ortaya çıkar.

Sağlıklı günler dilerim,

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

İlginizi Çekebilir

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Gebelikte Kızamık Belirtileri ve Tedavisi

Gebelikte Kızamık Belirtileri ve Tedavisi

Kızamık Şekeri Nedir ve Nasıl Yapılır?

Kızamık Şekeri Nedir ve Nasıl Yapılır?

Kızamık Aşısının Özellikleri

Kızamık Aşısının Özellikleri

Kızamık Belirtileri Nelerdir?

Kızamık Belirtileri Nelerdir?

Kızamık Aşısı Ne Zaman Yapılır?

Kızamık Aşısı Ne Zaman Yapılır?