Kızamık Tedavisi Kızamık Nasıl Tedavi Edilir
19 Haziran 2024

Kızamık Tedavisi Kızamık Nasıl Tedavi Edilir

Kızamık Tedavisi ve Kızamık Nasıl Tedavi Edilir?

Kızamık, oldukça bulaşıcı bir viral enfeksiyondur ve tedavisi genellikle semptomları hafifletmeye yöneliktir. Kızamık virüsünü doğrudan yok eden bir ilaç bulunmamaktadır. Bu nedenle, tedavi sürecinde hastalığın belirtilerini azaltmak ve hastanın rahatlamasını sağlamak amaçlanır.

Kızamık Tedavisinde Genel Yaklaşımlar
  • **Konjunktivit Tedavisi:** Kızamık nedeniyle oluşan konjunktivit (göz iltihabı) için gözler ılık borik asit ile yıkanarak göz kapakları dikkatli bir şekilde temizlenir.
  • **Soğuk Algınlığı Belirtileri:** Hastalık nedeniyle oluşan soğuk algınlığı döneminde, gün içinde birkaç defa hastanın burnuna damar büzücü özelliği olan damla damlatılarak daha kolay nefes alması sağlanır.
  • **Beslenme:** Çocuk bir süre sadece sıvı gıdalarla beslenir. Eğer solunum sistemi ile ilgili ağır belirtiler oluşmuşsa, antibiyotik tedavisi uygun görülebilir.
  • **Hijyen ve Ev Koşulları:** Hasta için evde uygun ve hijyenik koşulların sağlanması gerekir. Uygun koşullar sağlanan hastaların tedavisi oldukça kolaydır ve komplikasyon gelişme olasılığı çok nadirdir.
  • **Oda Koşulları:** Çocuk en az 10 gün kadar yalnız kalacağından dolayı, odası rahat, hijyenik olmalı ve düzenli aralıklarla havalandırılmalıdır. Odasının fazla aydınlatılmamasına özen gösterilmelidir.
  • **Sıvı ve Sindirimi Kolay Gıdalar:** Hastalık anında hastaya sıvı, sindirimi kolay gıdalar verilmelidir. Özellikle taze meyve suları ve sebze çorbaları önerilir. Çocuğun iştahsız olduğu ve yemek istemediği dönemlerde yemek için asla zorlanmamalıdır.
Kızamıktan Korunma Yöntemleri

Kızamıktan korunabilmek için en etkili yöntemlerden biri gamma globülinidir. Özellikle salgın anlarında ve çocukta başka hastalıklar oluşma ihtimali varsa, kızamıktan korunma yöntemlerine daha çok önem verilmelidir. Gamma globülin, eğer kızamık bulaşmadan önce uygulanmışsa, kızamığın oluşumunu büyük oranda önler. Eğer geç uygulanmışsa, herhangi bir olumlu etkisi olmaz; sadece kızamık nedeniyle ortaya çıkabilecek belirtilerin azalmasına yardımcı olur.

Çocuklarda Kızamık

Kızamık hastalığı çocuklarda yetişkinlere oranla daha ağır geçer. Bu nedenle çok iyi önlemler alınmalıdır. Gamma globülinin amacı, hastalığın daha hafif geçmesini sağlamaktır.

Kızamık Aşısı

Kızamık aşısı da etkili bir korunma yöntemidir. Kızamık aşısı %95 oranında koruma sağlar. Aşı eğer 1 yaşından önce yapılmışsa, koruma oranı yaklaşık %99'a kadar çıkar.

Ekstra Bilgiler

Kızamık tedavisinde, hastanın bol sıvı tüketmesi ve dinlenmesi önemlidir. Ayrıca, hastanın bağışıklık sistemini güçlendirmek için C vitamini ve çinko gibi takviyeler alınabilir. Kızamık hastalığı sırasında ateş yükselmesi sık görülen bir durumdur, bu nedenle ateş düşürücü ilaçlar kullanılabilir. Ancak, bu ilaçların kullanımı mutlaka bir doktor kontrolünde olmalıdır.

Kızamık hastalığı, komplikasyonlar gelişmediği sürece genellikle 7-10 gün içinde kendiliğinden iyileşir. Ancak, komplikasyon riski taşıyan hastaların (örneğin, bağışıklık sistemi zayıf olanlar) mutlaka bir sağlık profesyoneli tarafından izlenmesi gerekmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

İlginizi Çekebilir

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kızamık Aşısı Ne Zaman Yapılır?

Kızamık Aşısı Ne Zaman Yapılır?

Kızamık Aşısının Yan Etkileri Nelerdir?

Kızamık Aşısının Yan Etkileri Nelerdir?

Kızamık Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Kızamık Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Kızamıktan Korunma Yolları

Kızamıktan Korunma Yolları

Kızamık Koplik Lekeleri Belirtileri ve Tedavisi

Kızamık Koplik Lekeleri Belirtileri ve Tedavisi