Kızamık Nasıl Geçer, Kızamık, yüzyıllardan beri en sık rastlanan çocukluk çağı döküntülü hastalığıdır. Kızamık, solunum yoluyla ve hasta ile doğrudan temas sonucu bulaşan, çok bulaşıcı bir hastalıktır. Birkaç gün içinde ateş ile başlayan bu reaksiyon öksürük, burun akıntısı, ve konjunktivit (pembe göz) izler. İki-üç gün sonra ağız içerisinde beyaz noktacıklar görülmeye başlar. İki günden sonra ciltten kabarık kırmızı renkli döküntü yüzden başlar ve giderek kollar ve bacaklar haricinde tüm vücuda yayılır. Döküntü 4-7 günde sonlanır. Semptomlar maruziyetten yaklaşık 10 gün önce başlar ve 1 ila 2 haftada sonlanır. Sonraki 5 günde döküntü başladığı şekilde solar. Kızamık, bir çocuk hastalığıdır. Vücudun belirli bölümlerinde meydana gelen kırmızı renkli yaraya benzer açıklıkların meydana getirdiği bir hastalıktır. Kızamığın yetişkinlerde görülmemesi, bunların, çocuklukta kızamık geçirmiş olmalarına ve kalıcı bir bağışıklık kazanmalarına bağlıdır ki çocuklukta kızamık geçirilmemişse, yaşlılığında bile kızamık geçirebilirler.
Kızamık Tanısı;
Kızamık hastalığında ortaya çıkan belirtiler, bu hastalığa özgü bir durum değildir. Bir çok enfeksiyon sonrası bu belirtiler görülür. Ancak döküntü ve döküntünün ortaya çıktıktan sonraki seyri, hastalığın tanısı için önemlidir. Döküntü başlamadan önce hastalığın tanısını koymak zordur. Ortaya çıkan lekeler hastadan hastaya farklılık gösterir. Ayrıca ağız içinde görülen bu beyaz lekeler başka bir hastalıkta oluşan bir bulgu değildir. Bu durum da tanı için önemli bir kriterdir.
Kızamık Belirtileri Nelerdir?
İlk belirtiler arasında ateş, halsizlik, öksürme, burun akıntısı, gözlerde ağrı ve kızarma ve kendini iyi hissetmeme gibi olası belirtilerdir. Birkaç gün sonra ciltte kızıl lekeler oluşur. Bu lekeler yüzde başlar ve vücudun alt kısımlarına doğru yayılır ve 4-7 gün kadar sürer. Kızamık geçiren kimselerde üçte bir kadarında ek şikayetler görülür. Bunlar arasında kulak iltihabı, ishal ve zatürree sayılabilir ve bunlar hastanede tedavi görmeyi gerektirebilir. Kızamık geçiren 1000 kişiden birinde beyin iltihabı ensefalit-beynin şişmesi görülür. Diğer belirtiler ise şöyledir;
- Şiddetli ve sık gerçekleşen öksürük nöbetleri
- Sürekli devam eden nezle hali
- Zaman zaman titremeler
- Ateşin yükselmesi
- Bademciklerde şişme
- Işığa karşı hassasiyet
- Ağız içerisinde görülen gri ve beyaz renklerdeki lekeler
- Cilt üzerinde iğne başı büyüklüğündeki kırmızı renkteki lekeler
Kızamığın Nedenleri Nelerdir?
- Kişisel iletişim
- Öksürük veya hapşırmadan gelen tükürük taneleri
- HIV-AIDS'e bağlı düşen bağışıklık sistemi
- A Vitamini eksikliği
Kızamık Kimlerde Görülür?
- Kızamık tüm yaş gurubunda görülebilir
- Çocuklar özellikle aşısız çocuklar kızamık tehlikesi altındadır
- Öğrenciler
- Uluslar arası seyahat edenler
- Sağlık çalışanları kızamık için risk altındadırlar
Kızamık Nasıl Bulaşır?
Kızamık hastalığına sebep olan mikrop, kişinin ağız içine ve burun boşluğuna yerleşir. Kişinin konuşma, hapşırma, öksürme esnasında çevresine bu kızamık mikrobunu saçması ve çevredeki kişilerin soluk alıp verme sırasında hastalığın mikrobunu havadan kapması şekliyle kızamık hastalığı bulaşır.
Kızamık Aşısı Neden Gereklidir?
Kızamık aşısı elde edilmeden önce, her yıl 450000 kızamık vakası ve ortalama 450 kızamık ilişkili ölüm rapor edilmekteydi. Kızamık aşısının yaygın kullanımından sonra, aşı öncesi dönemle karşılaştırıldığında Amerika Birleşik Devletlerde ki kızamık vakalarında %99'un üzerinde azalma gerçekleşti.
Kızamık Aşısı;
- Canlı atenüe virüs aşısıdır
- % 95 etkilidir.
- Hayat boyu koruma sağlar
- 2 doz yapılır
- Kızamık Kızamıkçık Kabakulak ile birlikte yapılır. Karma aşı= MMR aşısı
- 12 ay üstü ve aşılanmamış erişkinlere yapılır
- İlk doz genellikle 18. ayda
- 2. doz 4-6 yaş arası yapılır
Kızamık Ve Tedavisi;
Kızamık virüsünü yok eden özel bir ilaç olmadığından belirtileri hafifletmeye yönelik tedavi uygulanır. Kon-junktivit için gözler ılık borik asitle yıkanır ve göz kapakları özenle temizlenir. Soğuk algınlığı esnasında günde birkaç kez buruna damar büzücü damla damlatılırsa çocuk daha kolay soluk alıp verebilir. İshal başlasa da özel bir tedavi gerekmez, çocuğa bir iki gün sıvı besinler verilir. Yalnızca solunum sistemi belirtilerinin ağır olduğu az sayıdaki olguların antibiyotik tedavisi gerektirir.
Kızamık Nasıl Geçer; Kızamık'tan yapılan çorbanın deva olduğu Azdavay'da yıllardır Kara Çorba adıyla bilinen Kızamık bitkisi
Kızamık İçin Reçeteler; Günde 2 defa portakal suyu, günde 2-3 defa arpa suyu içilir. Sık sık limonata içilir.