Yetişkinlerde Kızamık Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi
24 Haziran 2024

Yetişkinlerde Kızamık Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Yetişkinlerde Kızamık Hastalığı

Kızamık, genellikle ilkbahar ve kış aylarının son dönemlerinde sıkça karşılaşılan ve virüslerin neden olduğu bir hastalıktır. Yetişkinlerde kızamık hastalığı, çocukluk döneminde kızamık geçirmemiş bireylerde daha yaygın olarak görülmektedir. Bu durumun nedenleri arasında, Türkiye'de 1975 ile 1990 yılları arasında çocuklara sadece tek doz kızamık aşısı uygulanmış olması bulunmaktadır. Bu tek doz aşı ile bireylerde %80 civarında bir bağışıklık oluşturulmuştur. Ancak, bağışıklık kazanamayan diğer kesimin kızamığa yakalanma olasılığı hala mevcuttur. Yetişkinlerde kızamık hastalığı, özellikle hamile kadınlar ve bebekler için tehlikeli olabilir. Aşının uygulanmadığı bölgelerde virüsün yayılmasıyla salgınlar görülebilir. Kızamık hastalığı oldukça bulaşıcı olup, ölümcül bile olabilir.

Kızamık Virüsünün Yayılma Yolları

Kızamığa neden olan virüs, kişinin ağız ve burun boşluğuna yerleşir ve bu mikrop, bir hafta içerisinde hastalık bulaştıracak duruma gelir. Virüsün bulaşma yolları arasında konuşma, hapşırma, öksürme ve tükürük damlacıklarının yayılması bulunmaktadır. Kızamık virüsü havada yaklaşık iki saat kadar canlı kalabilir. Çocukluk döneminde kızamık geçirmemiş yetişkinlerde kızamık hastalığı görülebilir. Bir kez hastalığı geçiren kişi bu virüse karşı bağışıklık kazandığı için hastalık tekrarlanmaz. Mikrop kana karıştıktan yaklaşık 10 gün sonra hastalık belirtileri göstermeye başlar ve tamamen anlaşılması 15 günü bulabilir. Vücutta döküntülerin görülmesi mikrobun üremesinin azaldığı anlamına gelir ve kısa bir süre sonra hastalık iyileşme sürecine girer.

Yetişkinlerde Kızamık Hastalığı Belirtileri

Mikrop vücuda girdikten sonra döküntü öncesi belirtiler ortaya çıkar ve ortalama üç gün sürer:
  • Ateş: Kişinin ateşi yükselir ve titreme belirtileri takip eder.
  • Öksürük: Kuru ve inatçı bir öksürük başlar. İlk dönemde öksürükle birlikte ışıktan rahatsızlık hissedilir.
  • Vücutta Döküntü: Belirtileri döküntüler takip eder. Bu döküntüler kırmızıdır ve gitgide kızarır. Önce küçük kırmızılıklar görülür ve zamanla büyür. Döküntü sayıları hızla artar, kabarık ve artan bu döküntüler önce yüzde ve boyunda, daha sonra gövdede, kollarda, bacaklarda yani tüm vücutta yayılır.
  • Soğuk Algınlığı: Hasta ateş yükselmeleri tekrar eder ve kendini çok yorgun hisseder. Bu dönemde soğuk algınlığı görülür ve buna bağlı olarak bademcikler şişebilir.
  • Beyaz Lekeler: Kızamıkta ortaya çıkan lekeler hastadan hastaya farklılık gösterebilir. Ağız içinde görülen beyaz lekeler kızamık hastalığı tanısında önemli bir kriterdir.

Yetişkinlerde Kızamık Hastalığı Tedavisi

Kızamık olduktan sonra tedavi amaçlı kullanılacak spesifik bir ilaç henüz mevcut değildir. Tedavi amaçlı değil de destek amaçlı ateş düşürücü ve ağrı kesici ilaçlar kullanılır. Kişide varsa öksürük için öksürük şurupları tavsiye edilir. Yetişkinlerde kızamık hastalığı tedavisinde evde yapılan tedavi önemlidir. Bu süreci başka bağışıklığı düşük kişilere kızamık bulaştırmamak için hasta, iyileşene kadar izole edilmelidir. Kişinin odası güneş görmeli, yeterli miktarda hava almalı ve temiz olmalıdır. Oda ısısı 20 derece civarında olmalıdır. Kişinin beslenmesi de büyük önem taşır. Yeterli miktarda su içmesi, özellikle sıvı besin tüketimi, meyve suları tüketmesi önerilir. Örneğin; et suyu, süt ve süt ürünleri, taze sıkılmış meyve suları, sebze çorbaları tüketilmelidir. Alınan gıdalar bağışıklık sistemini desteklediği gibi sıvı besinler sindirimin kolay olmasını sağlar. Ortalama iki hafta süren bu süreç sonunda iyileşme dönemi başlar. Döküntüler solar ve dökülür. Vücutta görülen döküntüler iz bırakmaz. Hastanın ateşi düşer ve soğuk algınlığı geçer. Kişi eski enerjisine kavuşur ve normal hayatına döner.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Dülfin

20 Mayıs 2024 Pazartesi

25 yaşındayım ve hiç kızamık geçirmedim. Çocuk yaşlarda şu çiçeği olmuştum onu hatırlıyorum fakat kızamık olmadım. Merak ettiğim şey şu; acaba bu yaştan sonra kızamık geçirir miyim? Veya geçirmemek için ne yapmam lazım?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Efil

Yeterli miktarda su içmesi, özellikle sıvı besin alımı, meyve suları tüketmesi gerekir. Örneğin; Et suyu, süt ve süt ürünleri, taze sıkılmış meyve suları, sebze çorbaları tüketmesi önerilir. Alınan gıdalar bağışıklık sistemini desteklediği gibi sıvı besinler sindirimin kolay olmasını sağlar. Ortalama 2 hafta süren süreç sonunda iyileşme başlar. Döküntüler solar dökülür.

2. Cevap
cevap

Tuğsen

kızamık genel olarak küçük yaşlarda geçirilen bir hastalıktır, ama bazen ileri yaşlarda çok nadirde olsa olabilir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

İlginizi Çekebilir

Haber Bülteni